9. syyskuuta 2010

Valaistus uusiksi

Niinkuin tiedämme kaikille kasveille valo on erittäin tärkeä. Suomi ei ole valon kannalta se paras maa kasvattaa trooppisia chilejä, jotka ovat tottuneet saamaan runsaasti valoa. Kasvatuskausi on aloitettava joulukuun tienoilla, jotta chilit olisivat tarpeeksi isoja, kun täällä pohjolassa alkaa aurinko paistamaan tarpeeksi. Joulukuu on vuoden pimeintä aikaa, joten jos aikomus on saada chilit kasvamaan tukeviksi ja vahvoiksi niin ne tarvitsevat lisävalaistusta.

Viime talvena valaistuksen hoiti kolme 30W Esl-lamppua eli energiansäästölamppua. Kyllä niilläkin taimikasvatus vaiheen valaisi hyvin, mutta kun kasvit kasvoivat isommiksi niin valaisimien asettelu ja lähelle saaminen oli hankalaa. Lamput olivat kiinni pöytävalaimessa, jossa on taittuva varsi. Taittuva varsi helpotti hieman valon kohdistamista. Valaisimen "lamppukotelo" on niin pieni että suuren Esl-lamppun pää tulee siitä ulos, joten jouduin virittelemään sipsipussin kääntöpuolesta siihen heijastimen, näin sain ohjattua suurimman osan valosta kohteeseen. Esteettisesti tuollainen sipsipussi viritys ei ole kaunis.

Oli siis aika miettiä uusien valaisimien ostoa. Jotkut chilinkasvattajat käyttävät valaistuksena suurpainenatriumlamppua tai monimetallilamppua, mutta niitä en edes harkinnut, koska en halua että olohuoneessani palaa niin kirkas ja epämiellytävä valo. Sähkön kulutuskin on toista luokkaa mitä esim. Esl-lampuilla. Eli ainoaksi vaihtoehdoksi jäi loisteputkivalaisin, joista monilla chilin harrastajilla on hyviä kokemuksia. Loisteputken etuna on suuri valoalue, joten siihen saa useamman chilin alle ja valolla on hyvä hinta/hyötysuhde. Hyvää on myöskin luonnollisesti ylhäältä tuleva tasainen valo. Loisteputkirunkoja on monen näköisiä, hintaisia ja kokoisia. Suositeltavaa on ostaa kahdella loisteputkella oleva 36W valaisin. Itse ostin kaksi muovirunkoista 2x36W valaisinta. Muovirunkoiset valaisimet ovat halpa vaihtoehto, mutta ei välttämättä se laadukkain ja kestävin. Yksi vaihtoehto olisi ollut hankkia valaisinrunko kierrätyskeskuksesta, mutta monesti niissä olevat rungot ovat aika "rujon" näköisiä.

Tarkoituksenani on laittaa loisteputkivalaisimet roikkumaan ketjun avulla katosta, jolloin niitä saa nostettua/laskettua tarpeen mukaan valaisimessa olevien koukkujen avulla. Ongelma vain on siinä ettei valaisimessa ole mitään koukkuja, joten ne on itse siihen laitettava. Tähän sain vinkin Chilifoorumilta. Eli porataan valaisimeen reiät ja niihin laitetaan m-kierteellä olevat koukut, sitten prikat kummallekkin puolelle koukkuja ja kiristetään lukkomutterilla. Myöskin sähkötyöt joutuu tekemään itse. Ostin maadoitettua sähköjohtoa 7 metriä eli 3,5 m per valaisin ja kaksi pistotulppaa. Johtojen kiinnityksessä kannattaa muistaa jättää maadoitus johto hieman pidemmäksi, jotta se olisi viimeinen johto mikä olisi kiinni jos jostain syystä johdot saavat vetoa ja irtoavat. Jos et tiedä mitä teet niin on parempi kääntyä sähkömiehen puoleen! Lopuksi vielä kattoon koukut kiinni ja siitä ketjulla valaisin roikkumaan.






Sitten onkin aika miettiä sopivia loisteputkia, jotka täyttäisivät edes jotenkin chilien vaatimat kriteerit. Kannattaa panostaa laadukkaisiin loisteputkiin sillä ne ovat kuitenkin valaisimen tärkein osa. Halpaputket kannattaa unohtaa, jotta saisit kaiken hyödyn irti valaisimesta. Halpaputkien ongelma on laadun vaihtelu, niiden kestävyys ja nopea valon himmeneminen.

Kasvithan tarvitsevat spektristä sinistä ja punaista aallonpituutta. Sinistä valoa kasvukaudella ja punaista kukintaan ja hedelmien kasvattamiseen. Näin ollen Osramin valmistama Fluora putki olisi kenties hyvä, koska sen spektri on sini/punainen, mutta haittana siinä on sen muodostama violetti valo. Se ei ole silmälle kovin miellyttävä. Paras vaihtoehto taitaa tällä hetkellä olla Osramin T8 kantaisista putkista Color Proof 950. Sen värientoistoindeksi on 98 eli toistaa värit 98% oikein. Valovirta eli Lumen(lm) on 2150. Valovirta ilmaisee loisteputkesta lähtevän valon määrää. Suurempi arvo kertoo tehokkaammasta lampusta. Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla Lumilux De Lux 965. Siinä on värientoistoindeksi yli 90 ja valovirta on 2850. Lisäksi näiden loisteputkien valon väri on silmiä miellyttävä Daylight.

Uskoisin että tällä valaistuksella ensi kausi starttaa mukavasti käyntiin. Loisteputkilla saan huomattavasti käyttäjä ystävällisemmän ja tehokkaamman valaistuksen kuin Esl-lampuilla. Luulisin että chilitkin tykkäävät.

Linkit: Digivideo, Osram, Wikipedia - Värilämpötila, Chilifoorumi - Valoa chileille

1 kommentti:

  1. Niin jos itse sain laitettua pirkka mieto chimistä kasvamaan niin talveksiko kannattaa ostaa esl 30w lamppu ja keväällä kun kukkii niin joku muu?

    Joo joo olen aloittelija ja opin kantapäänkautta ns.
    Pari ruukkua on ja pitäisi ne valaista.vielä kasvaa
    Toinen valaisua vaille kukkimassa.

    VastaaPoista