1. lokakuuta 2014

Jamaican Scotch Bonnet, TFM (C. chinense)

Raakileita.
Chili on kotoisin Jamaikalta. Se on läheistä sukua Habanerolle. Scotch Bonnet tunnetaan myös monilla muilla nimillä kuten Bahamian, Bahama Mama, Jamaican Hot ja Martinique Pepper. Chilin TFM lyhenteen tarinasta liikkuu kahta eri versiota. Toisen mukaan se tarkoittaa "Trenton Farms Market" eli markettia josta chili olisi löydetty. Toinen tarina sanoo sen olevan "True to Form" eli ainoa oikea. Tiedä sitten mikä pitää paikkansa.

Jamaican Scotch Bonnet, TFM (C. chinense)


Scotch Bonnet chilit on suosittuja karibian alueella. Ne kuuluvat oleellisena osana karibialaiseen ruokakulttuuriin. Niitä käytetään mm. jerk ruokiin ja marinadeihin. Kasvi vaatii paljon valoa ja lämpöä. Ei vaadi tukea. Kasviin tulee kauniit hedelmät ja ne ovat kypsänä keltaisen oranssit.

Hedelmän tuoksu on mieto ja se on tyypillisen "chinensemäinen". Maku on aavistuksen makea. Maussa esiin tulee hieman sitruuna ja appelsiini. Hedelmäinen ja puhdas maku. Eikä siinä ole karvautta ja parfyymisyyttä. Polte on lempeän tulinen. Tulisuus tuntuu kielessä ja hieman ympäri suuta. Tulisuus lisääntyy selkeästi mentäessä kohti hedelmän kantaa. Scovilleja n. 100-300 000. Suutuntumaltaan hedelmä on rapeahko.

Hyvän makuinen chili. Suosittelen.

2 kommenttia:

 1. Aitona Scotch Bonnettina voitaisiin pitää Scotch Bonnet MOA:aa. Toki tästäkin voidaan olla montaa eri mieltä, mutta käytännössä kaikki Jamaikalla kaupallisesti myytävät Scotch Bonnetit pitäisi olla juuri MOAa. MOA on lyhenne Ministry of agriculturesta.

  Ministeriön alaisilta sivuilta löytyy myös hyvä kasvatusopas.
  http://rada.gov.jm/wp-content/uploads/2013/11/scotch-bonn-product.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The Hot Pepper foorumilla oltiin aika varmoja siitä että TFM tarkoittaa tosiaan Trenton Farms Markettia eikä True to Formia. Uskoisin että "aito" Scotch Bonnet on juurikin tuo MOA.

   Poista