22. tammikuuta 2015

Itämisen hankaluutta

Muutamia lajikkeita on tänä vuonna vaivannut huono itävyys. Trinidad Perfume on yksi niistä. Se ei ole itänyt ollenkaan oltuaan idätyslautalla toista kuukautta. Osa siemenistä homehtui ja osassa siemenistä oli musta keskusta, jolloin itämistä ei kannata odotella.

Ajattelin kokeilla muutamalle siemenelle radikaalia toimenpidettä. Mietin että siemenen kuori on sen verran paksu ja kova että juurella on vaikeuksia tulla ulos kuorestaan. Luonnossahan chilin siemenet kulkeutuvat niitä levittävien lintujen suoliston läpi, jolloin ne pehmenevät ja hioutuvat. Tällöin hennon juuren on helpompi murtautua ulos kuorestaan.

Joten leikkasin terävällä veitsellä tylysti siemenen kannasta eli siitä osasta siementä jolla se on kiinni hedelmän siemenkiinnikkeessä, aivan pienen palan pois. Näkyviin tuli heti valkoinen juuren tynkä. Saattoi olla että juuren kärjestä lähti samalla pieni pala pois mikä voi häiritä kasvuun lähtöä.

Päivä leikkaamisen jälkeen alkoi siemenistä työntymään juurta ulos. Nyt jää nähtäväksi saavuttaako chilit sirkkalehtiä ja onko kasvu normaalia. Alku ainakin näyttää lupaavalta.

Trinidad Perfumesta työntyy juuren alku.

Carolina Reaper sai kokea myös leikkauksen.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla seuraan, mitä tapahtuu.
  Kovapintaisten siementen idätyksessä on perinteisesti käytetty viilaa tai hiekkapaperia, jolla kuorta on ohennettu. Tarkka leikkaus voisi ajaa saman asian. Tämä ainakin osoittaa, että chilin siemenissäkin on sellaisia, jotka eivät itse selviä kuorestaan ulos.
  Jos juuren alku katkeaa, minun kokemusteni mukaan siitä ei kehity kasvia, vaan juuri mustuu ja kuolee.
  http://chilivaari.blogspot.fi/2012/02/huono-itavyys-voi-olla-omaakin-syyta.html

  VastaaPoista
 2. Kolmas päivä leikkauksesta. Hyvältä näyttää. Juuret ovat edelleen kasvaneet ja yhteen juureen on ilmaantunut hienoista "juurinukkaa". Mikään ei ole vielä mustunut.

  VastaaPoista