2. heinäkuuta 2010

Ongelmia "paratiisissa"

Pink Habanero on pudottanut yli puolet lehdistään, vain kymmenen lehteä ja kaksi hedelmää on jäljellä. Ongelmat alkoivat siitä kun siirsin pinkin ulos niin siitä viikon päästä alkoivat hallaharson alla lehdet kellastumaan. Toisen viikon jälkeen poistin hallaharson kun oletin ettei chilit saaneet tarpeeksi valoa. Sen jälkeen näyttikin jo paremmalta, mutta sitten lehdet alkoivat toden teolla muuttumaan keltaisiksi ja tippumaan.

Siirsin pinkin sisälle, koska ulkona oli ollut muutamia viileitä öitä ja ajattelin chinense suvun pinkin kuitenkin olevan enemmän lämpöisen ystävä mitä muut suvut. No kuitenkin sisällä ollessaan se tiputti yli puolet lehdistään parissa päivässä. Nyt olen antanut sille niukasti vettä ja toivon että se alkaisi versoamaan uudestaan. Isommat sato toiveet saa kuitenkin unohtaa, sillä tuosta toipuminen kestää pitkän tovin.


Toinen ongelma on Championin lehtien muuttuminen "luurangoiksi" eli lehtivihreä on alkanut katoamaan lehtisuonien välistä. Tämä ongelma alkoi alalehdistä joista se on siirtynyt pikkuhiljaa yllemmäksi.

Todennäköinen syy on magnesiumin puute. Olen nyt antanut kasteluveden mukana kerran teelusikan kärjellisen puutarhakalkkia ja toivon että sen sisältämä magnesiumi auttaisi. Magnesiumin puute ilmeisesti vaikuttaa myös kukintaan, koska kun ongelmat alkoivat niin chili ei ole tehnyt kukkia ollenkaan.

6 kommenttia:

 1. Enpä ole tuollaisia lehtiä nähnyt. Voisiko se tosiaan olla yhden ainoan hivenravinteen puutos? Usein tuollaisiin puutoksiin vaikuttaa jonkun muun aineen liiallinen tarjonta, se on hienovaraista peliä. Muistaakseni joskus chilifoorumilla kerrottiin passiivihydron Blusana-lannoitteella saadun tuon tapaisia ongelmia.

  Millä noita olet ruokkinut? Multa? Lannoitus? Entäpä kasteluvesi? Tislattua tai kaivovettä tuskin käytät? Eri paikkakuntien vesijohtovesissäkin on isoja eroja ainakin pH:n suhteen ja siinä samalla saattavat heitellä hivenaineetkin, ainakin kalsiumin määrä.

  Et ole kokeillut vain istuttaa ne uudestaan puhtaaseen multaan?

  VastaaPoista
 2. Lannoitteeksi on saanut BioGrowta, BioBloom ja joskus Puutarhan Kesää. Multana on Rainbow altakastelumulta. Kasteluvetänä vesijohtovesi. Muut chilit eivät oireile samalla tavalla, ainoastaan Champion. Täytyy harkita tuota mullan vaihtoa.

  Minusta vahvasti vaikuttaisi magnesiumin puutteelta. Tällaisen tekstin löysin Chilifoorumilta:

  Magnesiumia on lehtivihreässä sekä yhteyttämistä edistävissä entsyymeissä.
  Sitä on myös useissa valkuaisaineissa. Magnesium katalysoi hiilihydraattien valkuaisaineden muodostamista
  ja vaikuttaa solujen jakaantumiseen. Magnesiumin vaikutuksesta fosfori ja boori tulevat tehokkaasti
  kasvin käyttöön. Magnesium on kasveille sekä katalyytti että rakennusaine.

  Magnesiumia liian vähän:

  -Puutos näkyy ensin alalehdissä
  -Lehtivihreä häviää lehtisuonien välistä joihin muodostuu keltaisia laikkuja
  -Lehtien reunat käpertyvät ylöspäin
  -Kukinta myöhästyy ja kukkien väri on haalea
  -Märkä, kuiva ja hapan maaperä edistää puutosoireita
  -Runsas kali- ja kalsiumpitoisuus edistävät puutosoireita

  Magnesiumia liikaa:

  -Liika Mg-pitoisuus on harvinaista
  -Liian suuret magnesiumin määrät aiheuttavat kalsiumin ja fosforin puutetta

  VastaaPoista
 3. Oireet kyllä täsmäävät, mutta syyn selville saaminen onkin mutkikkaampaa. Jos samassa mullassa ja samalla kasteluvedellä ovat muut pärjänneet, niissä tuskin on pahasti vikaa. Huonoja multaeriä on ollut markkinoilla, joten sitä voisi epäillä.

  Oikeastaan aiheuttajaksi jäävät nuo märkä, kuiva ja hapan maaperä. Märkyys hapattaa lisää, joten sitä ensin epäilisin. Happamuudesta pääsee kalkitsemalla. Voi olla, että kannattaisi vähän isommalla annoksella jatkaa. Heitelläänhän sitä viljelysmaallekin niin, että maa on aivan valkoinen. Lannoittamattomaan turpeeseen sitä lisätään 1/100 tilavuudesta, eli se on jonkinlainen maksimi.

  VastaaPoista
 4. Ettei uv säteily olisi polttanut? Totutus on voinut olla liian lyhyt tai säteilyä on päässyt liikaa sen aikana. Tomaatille kävi samoin kun siirrettiin ulos.

  Niko

  VastaaPoista
 5. Liiallinen UV-säteily voi olla mahdollinen syy pinkin lehtien tiputteluun, vaikka olivat kolmatta viikkoa totuttelemassa hallaharson alla. Ehkä olisi pitänyt pitää kauemmin. Tiedä sitten. No, nyt on alkanut tulemaan uusia tumman vihreitä lehtiä pinkkiin ja ulkona oleviin chileihin.

  VastaaPoista
 6. Näyttää ihan samalta, kuin meikäläisen passiivihydrossa ollut PI441551, joka oli täynnä vihannespunkkeja... Selkeästi suurimpana osasyynä oli liian kuuma ja kuiva ilma.

  VastaaPoista