4. helmikuuta 2011

Michael Harwood: Pirullisen kuuma chilikirja
Suomennettuja chilikirjoja ei juurikaan ole saatavilla, mutta toivottavasti chilinkasvatuksen yleistyessä niitä alettaisiin suomentamaan enemmänkin. Dave Dewittin kirjat olisivat monelle chilikasvatuksesta kiinnostuneelle hyvä suomennoksen kohde. Englannin kielestä käännetty Michael Harwoodin kirja on reseptikirja eikä siinä kerrota itse chileistä kuin muutaman sivun verran ja sekin vähäinen sisältää paljon asiavirheitä. Onneksi pääpaino on resepteillä. Kirja on visuaalisesti kaunis ja valokuvat ovat houkkuttelevan ja raikkaan näköisiä.

Reseptit ovat monipuolisia ja niitä on koottu ympäri maailmaa. Ohjeet ovat selkeitä ja suurinta osaa niistä on helppo valmistaa. Resepteissä käytetyt chilit täytyy vain korvata muilla chileillä, koska suomesta markettien hyllyiltä näitä chilejä ei löydä. Asia erikseen jos sattuu itse kasvattamaan esim. resepteissä paljon käytettyä Poblanoa. Reseptit on jaoteltu alkupaloihin ja keittoihin, kastikkeisiin ja marinadeihin, kalaruokiin, liharuokiin, kasvisruokiin, pasta- ja riisiruokiin sekä jälkiruokiin ja juomiin. Jokaisen reseptin yhteydessä on mainittu valmistamiseen tarvittava aika sekä ruoan tulisuus asteikolla mieto-keskivahva-tulinen.

Kirjasta saa hyviä ideoita siihen miten erillaisiin ruokiin chili sopii. Reseptien ainekset ovat hyvin saatavilla suomen marketeista, chilejä lukuunottamatta. Ruokia tehdessä ei tarvitse olla superkokki vaan reseptit sopivat tulisesta ruuasta pitävälle vähemmän ruokaa tehneelle kotikokille vallan mainiosti. Itse voisin Pirullisen kuuman chilikirjan hyllyyni ostaa. Kirjaa on saatavana kirjakaupoista ja lainattavana joistakin kirjastoista. Lopuksi vielä poiminta yhdestä kirjan reseptistä.

Maya-suklaajuoma
 • 4 dl maitoa
 • 1 vaniljatanko pitkittäin halkaistuna
 • 1 Jalapeno halkastuna ja siemenet poistettuna
 • 1 kanelitanko
 • 40g tummaa suklaata raastettuna
1. Kiehauta maito kattilassa yhdessä vaniljatangon kanssa. Anna kiehua noin 1 minuutin ajan.
2. Vatkaa joukkoon suklaa ja anna kaakaon porista, kunnes suklaa on sulannut kokonaan.
3. Nosta liedeltä ja anna maustua vielä 10 minuuttia. Siivilöi kaakaosta mausteet ja tarjoile.

2 kommenttia:

 1. Iltalehti arvosteli tämän kirjan markkinoille tullessaan ja niiden raati kehui kovasti niitä chili suklaa vodka muffinsseja, pitää ite niitä joskus kokeilla kun joulupukki tuon kirjan toi =)

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta reseptiltä. En tiedä tulisiko vielä parempaa jos vodkan korvaisi reilulla "lurauksella" portteri oluella esim. erinomaisella Koffin Porterilla. Portteri kun toimii loistavasti suklaan ja erilaisten suklaaleivosten kumppanina.

  VastaaPoista