11. helmikuuta 2011

Perliitti mullan kuohkeuttajana

Aikaisemmin mainitsin etten tänä vuonna käyttäisi mullan seassa ruukkusoraa antamaan kuohkeutta mullalle, koska sora vie myös juuritilaa pois. Käydessäni Kodin Terrassa huomasin hyllyssä perliittipussin ja päätinkin ostaa sellaisen kokeiluun. Olin kuullut että jotkut ammattiviljelijät käyttävät perliittiä kuohkeuttamaan multaa. Sen pitäisi antaa juurille ilmaa ja näin tehdä juuristosta vahvemman.

Perliitti valmistetaan vulkaanisesta tuhkasta. Se on kevyttä valkoista raetta. Raekoko on 1-5mm. Käytetään huokoisuuden ja ilmavuuden lisäämiseksi. Perliitti on ravinteita pidättämätöntä, ph:lta neutraalia ja puhdasta taudeista sekä tuholaisista. Sillä on huono vedenpidätyskyky. Jotkut käyttävätkin perliitin rinnalla vermikulaattia mikä taas on imukykyistä, voi imeä jopa neljä kertaa oman painonsa verran vettä. Vermikulaatti parantaa maaperän vedensitomisominaisuuksia ja rakennetta. Vanhempien vermikulaattituotteiden on todettu sisältävän asbestia, mutta nykypäivänä siitä on tuskin ongelmaa.

Perliittiä ajattelin laittaa mullan sekaan noin 10% verran multatilavuudesta. Aika näyttää voivatko chilit paremmin perliittimullassa. Kuuden litran pussi maksoi Kodin Terrassa 5,95€ eli hieman kalliimpaa mitä ruukkusora.

Lähde: Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti