Chimichurri-kastike on kotoisin Argentiinasta. Variaatioita kastikkeesta on monia ja ne vaihtelevat alueittain. Ei ole siis olemassa yhtä ainoata ja oikeaa chimichurrikastiketta. Tarina kertoo kastikkeen syntyneen Jimmy Curryn vierailusta karjatilalla, jossa hän valmisti tämän kastikkeen hänelle tarjottuun lihaan. Kastikkeesta tuli suosittu ja se nimettiin Jimmy Curryn mukaan. Tosin argentiinalaisittain lausuttuna eli "chimi churri".
Peruskastike syntyy persiljasta, chilistä, oreganosta, valkosipulista, öljystä, viinietikasta, suolasta ja pippurista. Chimichurrilla voi marinoida kaikenlaista lihaa. Sopii kasviksille ja kalalla. Oikeastaan melkein mihin tahansa. Täydellinen kastike. Mikä parasta, kastikkeen luonnetta voi muutella erilaisilla tuoreilla chileillä. Itse olen tehnyt seuraavalla loistavalla reseptillä, jonka olen napannut jostakin internetin syövereistä.
- 1 cup chopped parsley (ideally, flat leaf "Italian" parsley)
- 3-8 cloves garlic, minced
- 1 teaspoon good salt (smoked)
- 1/2 teaspoon freshly ground black pepper
- 1/2 teaspoon chili pepper flakes or minced fresh chilli
- 2 tablespoons minced fresh oregano leaves or 1 tablespoons dried
- 2 tablespoons shallot or red onion, minced
- 3/4 cup extra virgin olive oil
- 3 tablespoons sherry wine vinegar, or red wine vinegar.
- 3 tablespoons lemon juice (or lime)
- 1/2 teaspoon ground cumin (jeera eli juustokumina)
- (smoked paprika)
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Jos haluat voimakkaamman makuista kastiketta niin soseuta kastike tehosekoittimella. Mukavan "tvistin" saat laittamalla hieman murskattua korianterin siementä sekaan.
Chimichurri on täydellinen yhdistelmä grillatulle entrecote-pihville. Liha huuhdellaan alas rotevalla, mehevän hilloisella Argentiinalaisella
Malbec-rypäleestä tehdyllä punaviinillä. Kokeile ihmeessä. Yllätyt.
Perhana, chimichurri on kiistatta parhaita grillatun lihan sooseja mitä on. Persiljasta pukkaa yrttiosastolla ylituotantoa, täytyykin kokeilla sun reseptiäsi ensitilassa jahka kerkiän.
VastaaPoista