7. maaliskuuta 2011

Provadolla ripsiäiset kuriin

Hopeen väristä "härmää" lehden alapinnalla.
Aikaisemmassa ruukunvaihtojutussa mainitsin Rocoto Riesenin huonosta kunnosta. Nyt näyttää siltä ettei ruukunvaihto ole parantanut sen tilannetta vaan suunta on ollut huonompaan päin. Kellertävät pilkut ja hopeanharmaat läntit ovat alkaneet lisääntymään nopealla tahdilla ja aikaisemmin epäilemäni ripsiäiset ovat varmaankin syy siihen. Olenkin päätynyt antamaan sille hyönteismyrkytyksen. Myrkky johon päädyin on Provado. Vaihtoehtona olisi ollut luonnonmukaisempia keinoja esim. Neemöljyllä tai mäntysuopaliuoksella sumuttelu. Nämä keinot eivät kuitenkaan aina poista kerralla ongelmaa vaan käsittelykertoja voi olla useita. Itse haluan päästä tuholaisista eroon kerralla ja lopullisesti. Siksi Provado.

Provado Hyönteispuikko on yksi markkinoiden tehokkaimmista tuholaismyrkyistä. Sen vaikuttavana aineena on imidaklopridi. Pakkauksen mukaan käyttökohteena on koristekasvit, mutta kuulemma maahantuojan mukaan sen rinnakkaistuotetta Confidoria, missä on sama vaikuttava aine, käyttävät ammattiviljelijät hyötykasvien tuholaistorjunnassa mm. mansikan tuholaisiin. Käyttö kotioloissa hyötykasveille on kuitenkin omalla vastuulla.

Provado on systeeminen eli se imeytyy kasviin ja kulkeutuu kasvin eri osiin nestevirtauksien mukana. Koska ripsiäiset syövät kasvin solunesteitä niin sitä kautta ne saavat myös myrkyn itseensä. Myrkyn pitäisi vaikuttaa ripsiäisten lisäksi myös jauhiaisiin, kilpikirvoihin, villakirvoihin, lehtikirvoihin, kasviluteisiin ja kaskaisiin. Provado sisältää myös lannoitetta, NPK(16-3-1).

Ohjeen mukaan myrkkypuikko työnnetään multaan pakkauksen mukana tulleella puikolla. Yhden puikon teho pitäisi vaikuttaa 4-8 viikkoa. Itse kuitenkin murskasin yhden puikon litraan vettä. Annoin sen liueta ja kaadoin myrkkyliemen chilille. Näin vaikutus pitäisi olla tehokkaampi. Toinen tapa olisi ollut laittaa liemi suihkupulloon ja suihkutella myrkky suoraan lehdille. Varoajasta ei tuotteessa mainita mitään, mikä johtuu siitä että tuote on tarkoitettu koristekasveille. Luulen kuitenkin että syksyyn menessä jolloin ensimmäiset hedelmät kypsyvät niin myrkky on jo kerinnyt haihtua chilistä. Toivottavasti.

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Toivottavasti toimii ja raportoit tuloksista tässä kevään mittaan.

  Itse olen "kovimpana" keinona kirvoja vastaan Raidilla taistellut. Yleensä aina jokunen jää jäljellä ja hetken päästä niitä on taas ihan helkutisti.

  VastaaPoista
 2. Provadon annoin kaksi päivää sitten ja tässä ajassa tuhot ovat melkein kaksinkertaistuneet. Laikut ovat lisääntyneet, isontuneet ja muuttuneet hopeanharmaiksi. Todella nopeasti tuhot etenevät.

  Aineen tulokset pitäisivät näkyä viikon sisällä. Laitankin myöhemmin raporttia miten tässä lopulta käy.

  VastaaPoista
 3. Miten kävi ripsiäisjahdissa???

  VastaaPoista
 4. Hyvinhän siinä kävi. Kirjoittelinkin aiheesta lisää.

  http://chilicapsicum.blogspot.com/2011/03/provado-myrkytyksen-jalkeen.html

  VastaaPoista
 5. Itselläni eivät lähteneet ripsiäiset Provadolla, vaan tulivat takaisin muutaman kuukauden päästä. Inhottavia ötököitä! Söivät jopa posliinikukan ja hopeaköynnöksen... :(

  Nyt taas uusi kuuri ja paljon suihkuttelua vedellä - se kuulemma myös auttaa?

  VastaaPoista