4. toukokuuta 2010

Chilikatselmus IV

Niin se aika menee ja edellisestä chilikatselmuksesta on vierähtänyt parisen kuukautta. Siinä ajassa kerkiää tapahtumaan paljon.

Champion on kasvattanut noin 20 kappaletta hedelmiä. Kukkiminen on vähentynyt ja nyt odottelen hedelmien kypsymistä. Vähän olen joutunut latvoja leikkaamaan lyhyemmiksi, kun on meinannut karata ikkunan ulkopuolelle, missä ei ole kunnolla valoa.


Dutch Hybridi "Jalapenosta" olen osan sadosta kerännyt pois ja kasvissa on muutama kypsä ja raaka hedelmä. Muutama kukka siinä on myöskin kukkinut ilman tulosta.


Aji Cristal on lähinnä kasvattanut vartta. Harkitsenkin pienimuotoista leikkausoperaatiota Cristallin tuuheuttamiseksi. Siinä on muutama nuppu ja yksi auennut kukka.


Inca Red Dropissa on noin 20 kappaletta hedelmiä jotka odottavat kypsymistä. Uusia kukkia tulee muutamia, mutta ne tippuvat pois.


Lemon Dropissa on useampi raaka hedelmä ja muutamia kukkia, joista osa tippuu pois. Vähän olen tästäkin joutunut latvoja leikkaamaan lyhyemmiksi.


PI-260567:ssä on yksi kypsyvä hedelmä ja pari nuppua. Tästä pätkäisin noin 30 cm latvasta pois kun alkoi kasvattaa mielestäni liikaa vartta. Nyt on katkaisukohdat alkaneet haaroittumaan.


Rain Forest on alkanut kukkimaan usean nupun voimalla. Toivottavasti kukat hedelmöityisi, niin saisi useamman hedelmän maisteltavaksi.


Pink Habaneroon on vihdoikin ilmestynyt latvoihin pienen pienet kukan alut. Pian sen jälkeen kun olin poistanut runsaat "varkaat", niin pinkki alkoi työntään nuppuja. En tiedä oliko sattumaa vai johtuiko "varkaista".


Hyvältä siis vaikuttaa. Olen kuitenkin saanut kaikki chilini ilman suurempi ongelmia kukkimaan ja osan tuottamaan satoa. Sadonmäärä ei tietenkään kovin iso ole, mutta jotain kuitenkin. Chilifoorumi on osoittautunut hyväksi tietolähteeksi ja uusia kasvattajia kehoitankin tutustumaan foorumiin.

4 kommenttia:

 1. Hienoa kasvuahan sinulla on. Parissa kohdassa voisi ehkä lannoitusta ja sen suhdetta valoon hiukan hienosäätää.

  Ensinnäkin minun kokemusteni mukaan Inca ja Lemon voivat olla jatkuvasatoisia. Eli anna vain riittävästi lannoitusta, typpeäkin, että jatkavat kukintaa ja kasvua.

  Sen sijaan Cristal näyttää saaneen liikaakin kasvuvoimaa suhteessa valoon, kun lehtien välit ovat noin pitkät ja oksat hennot. Tuo korjaantuu kyllä kesän myötä, jos saat sen aurinkoon edes osaksi päivää, mutta valon ulkopuolelle kasvaneista pitkistä versoista ei tule koskaan kunnon chiliä, joten varo sitä vaikka sitten saksien kanssa. Aji Cristal on vuoriston kasvi ja kenties sen ravinnon tarve on vähäisempi kuin noiden muiden.

  VastaaPoista
 2. Edellisellä kastelukerralla lisäsinkin lannoitteiden määrää nimenomaan Incalle ja Lemon Dropille, kun alkoivat huolestuttavasti lehdet kellastumaan. Myöskin PI-260567:ssä on kellastumisen merkkejä.

  Aji Cristallin kanssa en nyt oikein tiedä mitä tekisin. Todennäköisesti leikkaan sen latvan poikki ekasta haarautumis kohdasta. En tiedä onko se kasvin tuho vaiko tuuheentuuko se ja kerkiää tekemään satoa. Jotain kuitenkin tarttisi tehdä, koska ei se noinkaan tule kunnolla satoa tuottamaan.

  Mitä mieltä Chilivaari olet? Annanko saksien heilua?

  VastaaPoista
 3. Niin minä tekisin mahdollisimman pian. Sitten kun siellä latvassa on raakileita, et enää raaski.

  VastaaPoista
 4. Nyt on Cristallista katkaistu reilulla kädellä latvaa pois. Toivotaan että se siitä lähtee haaroittuun ja tuuheentuun nätisti.

  VastaaPoista